Betöltés...

Aligai Horváth Pincészet

8171, Balatonvilágos, Erdősor út

Területek nagysága

35 Ha

Szőlőfajtáink

Olaszrizling, Kékfrankos, Zenit, Szürkebarát, Merlot

Nyitva tartás

péntek 8-15, szombat 8-12

Kapcsolat

20/941-5434, 20/412-2574

vithor2@invitel.hu

GPS

É 46.9808724, K 18.1918479

Horváth Kata

Aligai Horváth Pincészet

Balatonvilágos a Balatonfüred-Csopak Borvidék legkeletibb települése. A szőlőtermesztés a Badacsonyi Állami Gazdaság tevékenységének elindulásával kezdődött meg, főként szőlőoltvány készítés céljából és csemegeszőlő termesztéssel.
Vállalkozásunk indulása 1992-re datálható, ekkor vásároltuk meg első szőlőterületeinket. Fő profilként szőlőoltvány termesztéssel és szőlő bérműveléssel foglalkoztunk, közben folyamatosan bővítettük területünk nagyságát. Jelenlegi 35 hektárral rendelkezünk,amely nagyjából 25 bor- és hasonló számú csemegeszőlő fajtának ad otthont. Legnagyobb területeink az Aligai-és Tekeres-hegyi dűlőkben találhatóak.

A borkészítést 2009-ben kezdtük, az első évjáratban már 5 féle borral, amely folyamatosan bővül és változik kihasználva a széles fajtaválasztékot és ezzel megismerve a helyi adottságokhoz leginkább illőket. Főként reduktív technológiával dolgozunk, hogy megőrizhessük a friss szőlőre emlékeztető gyümölcs jegyeket, ugyanakkor vörösboraink egy része hordós érlelést is kap. Főbb bortípusaink: Olasz rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon.

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Az Olasz rizling Magyarországon és főként a borvidéken otthonra talált vándor. Egy ezerarcú személyiség, mely mindig más arcát mutatja az őt ért hatásoktól függően-a könnyed, játékos kis gyermektől, a csábító, édes asszonyon keresztül, a markáns, érett öregúrig.