Betöltés...

Echo Pince

8230, Balatonfüred, Vitorlás utca 12.

Területek nagysága

6 Ha

Szőlőfajtáink

Szürkebarát, Juhfark, Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot

Nyitva tartás

előzetes egyeztetés alapján

Kapcsolat

0630-495-7563

echopince@gmail.com

GPS

46.964316, 17.891516

Lakatos Bálint

Echo Pince

Harmadik generációs szőlész-borász családból származom. Zsigereimben van a szakma, mivel egész életemet ez hatotta át. Nagyapám, Lakatos András egy meghatározó alak a magyar szőlészetben és borászatban. Az 1960-as években épített nagyüzemi Balatonboglári Állami gazdaság nem csak mintaszerű üzemet képviselt Magyarországon, de versenyképes export borokat is palackoztak.
Az állami díjas szakember útja később Brazíliába vezetett, ahol az én történetem kezdődik.

Édesapám 1989-ben jutott ki Brazíliába, ahol legfőképp csemegeszőlő szaktanácsadóként, de mellette borászként is dolgozott Brazília északkeleti részén. Féléves koromban, édesanyámmal és két bátyámmal utána utaztunk Brazíliába, ahol életem első 12 évét tölthettem. Nyaranta néha haza jártunk Magyarországra. Ott kint már gyerekként megtapasztalhattam mennyi munkával jár a trópusi szőlőtermesztés. Talán ezeknek az éveknek is köszönhető, hogy mindig is inkább szőlő orientált voltam. 2002-ben lejárt édesapám szerződése az Agroinvestnél, ezért családunk véglegesen haza költözött. A kint megkeresett pénzt belefektettük a már meglévő 2 hektár szőlőhöz ( 1 hektár Dörgicsén pincével, 1 hektár Tihanyban), hogy összesen 6 hektáron gazdálkodhassunk, mint családi pincészet.

A Kertészeti Egyetemen végeztem mint szőlész-borász mérnök. Szakmai gyakorlatomat Geisenheimben tölthettem a Hochschule Geisenheim Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, amelyhez szerencsém volt párosítani egy szakdolgozatot  a lelevelezésről.

Számomra, úgy mint nagyapámnak, fontos szerepet tölt a szakmában a kultúra és a művészet. Az “Echo Pince” névhez Csokonai Vitéz Mihály: A tihanyi ekhóhoz című verse adott ihletet.

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Hagyomány.

Az én történetem

Gyermekkoromban mindig is orvos szerettem volna lenni. Valahol sikerült is: lélek- és belgyógyász vagyok, mint borász.