Betöltés...

Pántlika Pincészet

8244 Dörgicse, Fő u. 67.

Területek nagysága

40 ha

Szőlőfajtáink

Olasz rizling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Zweigelt, Cabernet Sauvignon

Vendéglátás

étterem 45 fő,
terasz 60 fő,
vinotéka 40 fő

Nyitva tartás

Pincészet: egész évben, mindennap
Étterem:
télen: p-szo: 12:00-22:00, v: 12:00-21:00,
nyáron: mindennap: 12:00-22:00

Kapcsolat

pantlikamarketing@gmail.com

GPS

46.9215, 17.7237699

Pántlika Pincészet

Pántlika Pincészet

A Pántlika Pincészet a történelmi Balatonfüred-csopaki borvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. Ezt a hagyományt szeretnénk mi is megőrizni, és továbbvinni. Mozgatóerőnk a szőlő iránti rajongás és a bor szeretete. Az 1993-as induláskor 15 ha területtel rendelkeztünk, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottunk el a mai birtoknagyságig. A terület és termelésnövekedés megkövetelte az üzem növekedését is. 2011 tavaszán készült el az 1930-as években épült gazdasági épület mellé az új pince és feldolgozóüzem. 13 fajta szőlőből, 40 hektáron készítünk hagyományos és modern technológiával minőségi borokat, melyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. Megjelenik bennük a talaj mineralitása és a szőlő gyümölcsössége Boraink rendszeresen kiváló eredményekkel szerepelnek hazai és nemzetközi megmérettetéseken, amire nagyon büszkénk vagyunk. A pincészet közvetlen szomszédságában, a korábbi gazdasági épületben nyitottuk meg éttermünket, a Portát, ahol házias ízekkel, helyi alapanyagokból készült ételekkel, szezonális menüvel várjuk vendégeinket.

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Az Olaszrizling a mi zászlóshajónk. Visz minket előre, és mutatja az irányt. A dörgicsei Olaszrizlingnek jól áll a talajrétegződés és az ásványosság, amely egyedi, összetett ízvilágot ad bornak. Készítünk belőle reduktív, könnyed tételeket, és komolyabb, hordós érlelésű, dűlőszelektált változatot is. Célunk, hogy megmutassuk, milyen sokoldalú ez a szőlőfajta és a belőle készült bor.

A mi történetünk!

A pincészet a szintén Dörgicsén található Pántlika Kastélyról kapta a nevét. Már a XVII. századtól készítettek itt bort, ugyanis a Piarista rend ebben a kastélyban építette ki legnagyobb pincészetét, és az egykori Pannonia területén elsőnek kapott borainak palackozására királyi engedélyt.