Betöltés...

Reitner Pince

Balatonfüred Pacsirta u 26

Területek nagysága

4,5 Ha

Szőlőfajtáink

olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos

Kapcsolat

0630 631 65 95

reitnerferi@gmail.com

GPS

46.890824979 17.5991240144

Reitner Ferenc

Reitner Pince

A szőlőbirtokaink Köveskálon a festői szépségű Káli-medencében találhatók. A családunk több generáción keresztül foglalkozik szőlőműveléssel. A dédszülői örökséget beolvasztották a helyi termelőszövetkezetbe, így a nagyszüleimnek egy fél ha-os területen volt csak lehetőségük tovább gazdálkodni. Ezt a területet telepítette el nagyapám olaszrizlinggel. Édesapám szakács mesterséget választott, de segített a nagyszülőknek a szőlőművelésben, ahova kisgyermek koromtól engem is magával vitt. Így szerettem meg a földművelést és a szőlészetet. Ezekben az időkben még kézzel láttuk el a teendőket egy házilag gyártott pannónia csőrlőt  leszámítva. A rendszerváltás után a kárpótláson több területünket visszakaptuk, így a megnövekedett gazdaság fejlesztésekkel volt csak fenntartható. Szüleim traktort vásároltak és egy jobban megközelíthető pincébe költöztettük a feldolgozást és tárolást.

Közben tanulmányaim a kertészeti vonalon folytak. Balatonfüreden kertész technikusi végzettséget szereztem, majd Kecskeméten elvégeztem a Kertészeti Főiskolát, ahol a biogazdálkodói képesítést is megszereztem. Ezután kertészeti vonalú vállalkozást alapítottam 2009-ben. 2013-ban a fiatal gazda pályázat segítségével lehetőségem nyílt további területekkel bővíteni a szőlőültetvényeket, így egy centrumot kialakítva a gazdaságunkban. 2014-től bioművelést alkalmazunk az ültetvényeinkben. 2015-ben a fiatal borászokkal karöltve létrehoztuk a Rizling generáció egyesületet, ami által közös erővel tudjuk képviselni, hírnevét öregbíteni borvidékünknek. Az idő haladtával pincészetünket is folyamatosan fejlesztjük, 2013-ban készült el a feldolgozó feletti lakó egység. Jelenleg a pince kürüli terep rendezése zajlik, és sikerült további fél ha szőlőt is telepítenünk. A boraink évről évre jól szerepelnek a borversenyeken. Nagy örömünkre a balatonfüredi borversenyen két 2013-as évjáratú olaszrizling alapú borunk is arany minősítést szerzett.

 

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Nekem az Olaszrizling jelenti a gyermekkort a sok szép emlék miatt, a felnőtté válást a fajtával való munka miatt, a családot, a barátokat, a fontos eseményeket a vele való koccintásokért.

Az én történetem:

Sok szép emlékem kötődik az Olaszrizlinghez, hisz a gyermekkorom sok szabadidejét töltöttem  a családi ültetvényen. Egy alkalommal a szüreten kisiskolás koromban puttonyos voltam és a számomra engedélyezett egy kupicányi bort többször is megittam mikor kiértem a sorból. A szüret végére már igen gyorsan hordtam és daráltam a szőlőt, és a kedvem is feltűnően jó lett tőle. Ekkor jöttem rá, hogy az emberek nem főként a szomjoltás miatt fogyasztják.