Betöltés...

Borvidék

A Balatonfüred-csopaki
Borvidék és az Olaszrizling

A Balatonfüred-csopaki Borvidék Magyarország egyik kiemelkedő, minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza.
Változatos talaján sokféle szőlőt termesztenek. Némelyeket nagyobb mennyiségben – például az olaszrizling -, másokat csupán az érdekesség kedvéért, illetve kísérleti jelleggel – például a solaris. 

A borvidék a Balaton északkeleti részén és azzal párhuzamosan húzódó Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el.

Területe 925.8049 ha, a borvidékbe tartozó települések száma 41, melyek két körzetre oszlanak: A Balatonfüred-Csopaki körzetre és a Zánkai körzetre.
Borvidékünkön számtalan történelmi hely van, amely a szőlőtermesztés, a borászat jelenlétét, sikerét mutatja be.

Balatonfüred a borvidék központja, amely a Balaton északi partjának egyik legszebb részén található, és 1987 óta a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa.

Az országban elsők között alakultak az 1750-es években a szőlőhegy hegyközségek, amelyek szabályozták a szőlőtermesztés magaviseletét. A hegytörvényben foglaltak minden fontos mozzanatra szabályt határoztak meg, melynek betartása kötelező volt. 

A vidék elsődlegesen fehérbor-termő terület, bár ez nem volt mindig így. A XIX. század híradásai vörös borok termeléséről is megemlékeznek. A második világháború után a vörösbortermelés ismét lábra kapott, - igaz csak a borvidék igen kis részén. Napjainkra a telepített területeken az olaszrizling után jelentős mennyiségű a chardonnay és a szürkebarát is. Az utóbbi másfél évtizedben megnőtt az illatos fehérborokat adó fajták részaránya is.