Betöltés...

Feind Pincészet

Területek nagysága

130 Ha

Kapcsolat

Feind Zoltán

Feind Pincészet

1995-ben Feind Lajos alapította borászatunkat, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás és ezt vitte tovább a borászat irányába. 20 év alatt 130 hektárra bővítette szőlőterületeinket. A szőlőültetvények legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, ezen kívül Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területeink, tehát minden ültetvényünk a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik.2019. januárjában Feind Lajos a borászat vezetését fiára Feind Zoltánra, valamint Bacskai István ügyvezetőre bízta. Az új vezetők megítélése szerint a borászati üzem már rég kinőtte magát, ezért Balatonfőkajár határában egy 2 000 m2-es borászati üzemet álmodtak meg. Ez egy komplett beruházás volt, tehát a szőlőfeldolgozástól, a présekig, a palackozó üzemen át ma már minden egy helyen található.

Szortiment

130 hektáron 22 féle szőlőfajtával dolgozunk, tehát széles a választék. A borászat fő iránya – amiben a legerősebbek vagyunk – az illatos fehérborok és a rosék, de ezen kívül sok szép vörös bort is készítünk.

Néhány éve elkezdtünk a területeink 5%-án radikális terméskorlátozást bevezetni. Ezen a 7 hektáron nagyon komoly minőségi elvárásaink vannak a készülő boroktól. Olyan fajtáknál is alkalmaztuk ezt, mint az Irsai Olivér, ahol ez nem túl gyakori. Nagyon várjuk ennek az eredményét, és kíváncsiak vagyunk, hogy milyen minőségjavulást tudunk elérni ezeknél a fajtáknál.

Éves szinten 20 – 22 ezer hektoliternyi bort készítünk és értékesítünk palackos, borzsákos, bag in box-os és lédig kiszerelésben.

Az értékesítési csatornák közül a legfontosabb a hazai kiskereskedelmi láncokon keresztüli értékesítés, ide kerül a legnagyobb mennyiség. Ezen kívül a HoReCa szektorban is jelen vagyunk saját üzletkötőkkel, továbbá ital nagykereskedéseken keresztül is kiszolgáljuk fogyasztóinkat.

Jövőkép

Borászatunkat a továbbiakban is szeretnénk korszerűsíteni, az egyik célunk a tartályos és palackos erjesztésű pezsgők készítésének fejlesztése. A szőlőterületeket növelni kívánjuk, valamint az organikus művelés irányába tervezünk elmozdulni.