Betöltés...

Gyukli Pince

8230 Balatonfüred, Lapostelek-Dűlő 4049

Területek nagysága

5 Ha

Szőlőfajtáink

Olaszrizling, Solaris, Irsai Olivér, Juhfark, Ottonel-Muskotály, Füredgyöngye, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon

Nyitva tartás

H-P 10-16 óra

Kapcsolat

06 20 9810 484

info@gyuklipince.hu

GPS

46.954063, 17.861403

Gyukli Krisztián

Gyukli Pince

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Balaton turisztikai értéke miatt a magyar és külföldi vendégek ezrei látogatnak el a Balatonfüred-Csopaki borvidékre. A Gyukli Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. Az kísérleti telepítéseinkkel olyan új fajtákat, szőlő- és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve, a jövőben emelhetik a térség idegenforgalmi jelentőségét. Pincészetünknél évek óta hangsúlyt fektetünk a szőlőültetvények hosszútávon fenntartható jó egészségügyi állapotának megőrzésére, a termőterülethez illeszkedő fajta gondos megválasztására és a gazdálkodás során kialakuló ökológiai lábnyom csökkentésére. Gazdálkodóként hisszük, hogy a természet tiszta, ezért egyre több fajta esetén mind a szőlőben, mind pedig a pincében kemikáliák nélkül asszisztáltunk annak folyamataihoz. A borvidékünk adottságainak és a gombarezisztens szőlőfajtákban rejlő potenciálnak páratlan kombinációi születnek meg borainkkal.

Bioboraink megvásárlása egy apró felelősségvállalás a környezetünk és egészségünk érdekében, melynek kóstolásakor válik egyértelművé, hogy hosszútávon az ökológiai gazdálkodás az egyetlen járható út.

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Az olaszrizling szőlőfajta számunkra olyan, mint egy mesterien megalkotott hangszer. Megszólaltatásához bár sok gyakorlásra és tapasztalatra van szükség, aki azonban megtanul ezen a megbízható hangszeren zenélni, az el tudja játszani a rizling legkülönfélébb dallamait a szeptemberi romantikus zenétől az októberi popzenén át a novemberi rockoperáig. Ezek a dallamok nemcsak a hétköznapjainkat töltik meg lendülettel, hanem a hozzáértő közönség elismerését is rendre vívják ki.

Az én történetem!

A Fekete-erdei Freiburg városban található Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársaként egy évtizeden át dolgozhattam nemzetközileg elismert kollégákkal. A kísérleti tanpincében és a szőlőnemesítési osztályon a legmodernebb szőlészeti és borászati eszközök kezelése mindennapi rutinná vált. Az elmúlt években több újítást is bevezettünk a pincészetnél. 2006-ban szinte elsőként álltunk a fogyasztók elé gyöngyözőborral, később egy kékszőlőből készült fehérborral (Blanc de Noirs) örvendeztettük meg a hozzánk betérőket. A saját készítésű szőlőmagpárnáinkat hosszú évek óta vásárolják és használják a vevőink. Az új, eddig ismeretlen szőlőfajták borainak elkészülése számunkra is egy misztérium. A hazaköltözésem azonban az első naptól kezdve csak idő kérdése volt, hiszen balatonfüredi borászként nem igazán talál az ember új otthont a világban. 2015 nyarától a megszerzett külföldi tudást a balatonfüredi pincénk falai között kamatoztatom tovább.