Betöltés...

Reitner Pince

Balatonfüred Pacsirta u 26

Területek nagysága

4,5 Ha

Szőlőfajtáink

olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos

Kapcsolat

0630 631 65 95

reitnerferi@gmail.com

GPS

46.890824979 17.5991240144

Reitner Ferenc

Reitner Pince

A szőlőbirtokaink Köveskálon a festői szépségű Káli-medencében találhatók. A családunk több generáción keresztül foglalkozik szőlőműveléssel. A dédszülői örökséget beolvasztották a helyi termelőszövetkezetbe, így a nagyszüleimnek egy fél ha-os területen volt csak lehetőségük tovább gazdálkodni. Ezt a területet telepítette el nagyapám olaszrizlinggel. Édesapám szakács mesterséget választott, de segített a nagyszülőknek a szőlőművelésben, ahova kisgyermek koromtól engem is magával vitt. Így szerettem meg a földművelést és a szőlészetet. Ezekben az időkben még kézzel láttuk el a teendőket egy házilag gyártott pannónia csőrlőt  leszámítva. A rendszerváltás után a kárpótláson több területünket visszakaptuk, így a megnövekedett gazdaság fejlesztésekkel volt csak fenntartható. Szüleim traktort vásároltak és egy jobban megközelíthető pincébe költöztettük a feldolgozást és tárolást.

Közben tanulmányaim a kertészeti vonalon folytak. Balatonfüreden kertész technikusi végzettséget szereztem, majd Kecskeméten elvégeztem a Kertészeti Főiskolát, ahol a biogazdálkodói képesítést is megszereztem. Ezután kertészeti vonalú vállalkozást alapítottam 2009-ben. 2013-ban a fiatal gazda pályázat segítségével lehetőségem nyílt további területekkel bővíteni a szőlőültetvényeket, így egy centrumot kialakítva a gazdaságunkban. 

2014-től bio művelést alkalmazunk az ültetvényeinkben. 2015-ben a fiatal borászokkal karöltve létrehoztuk a Rizling Generáció egyesületet, ami által közös erővel tudjuk képviselni, hírnevét öregbíteni borvidékünknek. Az idő haladtával pincészetünket is folyamatosan fejlesztjük, 2013-ban készült el a feldolgozó feletti lakó egység. A továbbiakban új saválló hordókkal és fa hordókkal is bővült a pincénk és sikerült további fél ha szőlőt is telepítenünk, melyről 2017 őszén már szüretelhettünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 2017-es esztendőben kiállítóként jelenhettünk meg a Balatonfüredi Borheteken. 2018-ra a mezőgazdasági gépbeszerzési pályázat segítségével egy új traktor és a műveléshez tartozó eszközökkel folytatjuk a beruházásokat, továbbá két új értékesítési hellyel bővül a pincénk Balatonfüreden.

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Nekem az Olaszrizling jelenti a gyermekkort a sok szép emlék miatt, a felnőtté válást a fajtával való munka miatt, a családot, a barátokat, a fontos eseményeket a vele való koccintásokért.

Az én történetem:

Sok szép emlékem kötődik az Olaszrizlinghez, hisz a gyermekkorom sok szabadidejét töltöttem  a családi ültetvényen. Egy alkalommal a szüreten kisiskolás koromban puttonyos voltam és a számomra engedélyezett egy kupicányi bort többször is megittam mikor kiértem a sorból. A szüret végére már igen gyorsan hordtam és daráltam a szőlőt, és a kedvem is feltűnően jó lett tőle. Ekkor jöttem rá, hogy az emberek nem főként a szomjoltás miatt fogyasztják.