Betöltés...

Reitner Pince

Balatonfüred Pacsirta u 26.

Területek nagysága

4,5 Ha

Szőlőfajtáink

olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos

Kapcsolat

0630 631 65 95

reitnerferi@gmail.com

GPS

46.890824979 17.5991240144

Reitner Ferenc

Reitner Pince

Családunk generációkra visszanyúlóan föld- és szőlőműveléssel foglalkozott. A nagyszülők gazdaságának szinte egészét beolvasztották a kommunizmus alatt, egy köveskáli fél hektáros szőlőt leszámítva. Ennek ellenére édesapám nem hagyta lepusztulni a megmaradt szőlőt, átvette a nagyszülőktől a terület gondozását hagyományos kézi műveléssel. Kisgyerekkoromtól fogva sokat vitt magával erre a területre, ahol én is kivettem a részem a kétkezi munkából.

Ez a megmaradt kis szőlő teljesen magával ragadott, és sok mindenre megtanított.Iskoláim sorra a mezőgazdasági vonalon haladtak: kertészmérnökként végezve kertépítéssel kezdtem el foglalkozni. A gazdálkodás iránti érdeklődésem viszont nem hagyott nyugodni, ezért területeket vásároltam, szőlőt és mandulást telepítettem. Próbáltam a régi családi birtokot visszaállítani. Pályázatok segítségével gépesítettem a művelést, így mára 6,5 hektár ültetvényen gazdálkodunk Balatonfüreden és Köveskálon.

A gazdaság arculatának kialakítására igény mutatkozott, így szimbólumként egy fordított dupla R betűt választottunk a családnevünkben fellelhető R betűk, és a generációk közötti átívelés jelképeként. Címkéinken egy zöld gyík is feltűnik, mivel jó szívvel emlékezek vissza arra az időre, amikor a csörlőn ülve, mellettünk karnyújtásra napoztak ezek a gyönyörű színben pompázó hüllők.

A Balatonfüred környéki fiatal borász kollégákkal életre hívtuk a Rizling Generáció Egyesületet, ami a közös pincelátogatások, eszmecserék, kóstolások, szakmai kirándulások alkalmával remek lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre.

Jelentős fordulat volt a családi gazdaságunkban az ökológiai gazdálkodásra való áttérés. Az első átállási év nagy próba elé állított minket, de azóta beigazolódott, hogy jó utat választottunk. Rezisztens szőlőfajtákat is telepítettünk, amik szélsőséges időjárási viszonyok mellett is jól vizsgáznak és összhangban vannak a biotermelés minden kritériumával. Lehetőségeink szerint pincénket is évről évre fejlesztettük építéssel, feldolgozógépekkel, tartályokkal. A jövőben szeretnénk a mandulafeldolgozás gépesítését bővíteni, továbbá gyermekeinket életkorukhoz mérten bevonni a gazdaság életébe.

A Reitner pince ismertségét nagyban segíti Balatonfüreden a Borheteken kiállítóként való részvétel. Ezeken a rendezvényeken jöttem rá, hogy évről évre szívesen dolgozok a vendéglátásban is. Mivel feleségem is hasonlóképpen érez megfogalmazódott a gondolat, hogy a tervezett családi házunkhoz pince és borterasz is épüljön. Így reményeink szerint a termékeinket helyben, teljes feldolgozottságban, késztermékként egész évben értékesíthetjük, találkozva vendégeinkkel, ápolva a személyes kapcsolatokat

Mit jelent nekem az Olaszrizling?

Mondanom sem kell, hogy a bemutatkozó elején az a bizonyos fél hektáros szőlő, nagyapám keze által ültetett olaszrizling volt. Ez a fajta szerettette meg velem észrevétlenül a munkát, a felelősséget, a bort és megannyi más dolgot az életben.Ez a fajta megvalósítja a borász minden álmát megfelelő terület és alázat mellett, mindenre képes az alapbortól egy késői desszert borig bezárólag.Alkalmas a nyári hétköznapokra szomjoltónak egy jó hideg fröccshöz, könnyű és nehéz ételekhez, desszertekhez, randevúhoz, baráti beszélgetésekhez, esküvőhöz, grillpartihoz vagy akár tejfakasztóra is. Egyszóval mindenhez illik, csak az alkalomhoz illő tételt kell tudni megválasztani hozzá.

Az én történetem:

Sok szép emlékem kötődik az Olaszrizlinghez, hisz a gyermekkorom sok szabadidejét töltöttem  a családi ültetvényen. Egy alkalommal a szüreten kisiskolás koromban puttonyos voltam és a számomra engedélyezett egy kupicányi bort többször is megittam mikor kiértem a sorból. A szüret végére már igen gyorsan hordtam és daráltam a szőlőt, és a kedvem is feltűnően jó lett tőle. Ekkor jöttem rá, hogy az emberek nem főként a szomjoltás miatt fogyasztják.