Betöltés...

Tánczos Pince

8251 Zánka, Tagyonhegy dűlő 2407 hrsz.

Területek nagysága

4.4 ha

Szőlőfajtáink

Olaszrizling, Kékfrankos, Furmint

Nyitva tartás

előzetes egyeztetés alapján

Kapcsolat

+36-20-344-7300

tanczospince@gmail.com

GPS

46.889881,17.6558103

Tánczos Zoltán

Tánczos Pince

Lelkes családi pincészetként filozófiánk, hogy nincs jobb a valódinál, nincs szebb a természetesnél. Ennek megfelelően legfontosabb feladatunknak a kiváló minőségű, vegyszermentes szőlő termelését tartjuk és a szőlő saját élesztőivel dolgozunk. Borainkra olyan alkotásként tekintünk, melyek a szüret pillanatában már elhatározott, de még kialakulatlan művek, amiknek legszebb arcát feladatunk megmutatni. Ebben a munkánkban szeretnénk évről évre fejlődni, tovább tanulni, a filozófiánkkal összhangban lévő modern technológia felhasználásával. Jelenleg 4,4 ha-on gazdálkodunk a Zánka és Nagyvázsony között húzódó kiváló adottságú és festői szépségű Nivegy-völgyben. Célunk a természeti értékeink és fogyasztóink iránti felelősségét tudatosan vállaló, fenntarthatóan fejlődő pincészet építése, szépítése, s mindanyiunk örömére egyre szebb borok termelése.

A mi történetünk:

Első szüretünk 2013-ban volt. Utólag visszatekintve egyszerűen vakrepülés volt. Sok-sok szerencsével sikerült egy aranyérmes olaszrizlinggel, egy savhiányos, de szerethető Rizlingszilvánival és egy erjedési hibás Zengővel “landolnunk”. “Szüretre” született meg első gyermekünk, Lelle

A 2014-es szüretre rengeteget készültünk a feldolgozási technikáink fejlesztésével 2013 tanulságai alapján. Úgy terveztük, hogy ebben az évben minden szőlőt magunk dolgozunk fel és piacra lépünk borainkkal… de 2014 nagyon nehéz év volt szőlészeti szempontból és bimbódzó szakmai felkészültségünk nagyon kevésnek bizonyult ennek az évjáratnak a kihívásaihoz. A szüret fájdalmas pillanatait lassan elfedi a feledés jótékony homálya, de a küszködés mégsem volt hiába: ennek az évnek a tanulságai alapján mertünk belevágni az ökológiai szőlőművelésbe.

2015 a pincében a finomhangolás, a szőlőben pedig a “bio” éve volt. Alig győztünk rácsodálkozni, hogy a tőkéink milyen hálásak a felszívódó vegyszerek elhagyásáért, a fokozott zöldmunkáért és minden szempontból precizebb művelésért. A vakrepülést felváltotta a tudatosság, a nagy tanulságokat az óvatos kísérletezés. Az eredmény: egyenletes, megbízható minőség és néhány kimagasló tétel: pont ahogy szeretnénk. Tavaszra érkezett az erősítés: megszületett Kende.

2016-ban költöztünk össze a szőlőinkkel. Itt érett meg a döntés, hogy a borászat lesz életünk kalandja. Családunk székhelyét Budapestről, borászatunkét pedig Balatonalmádiból költöztettük át Tagyon-hegyre, azóta ez az otthonunk és el sem tudjuk képzelni másként.

2017-ben vállalkoztunk először szőlő telepítésre, amitől ez az év is különleges és izgalmas volt. Tele vagyunk tervekkel és reményekkel, amire minden okunk megvan, hiszen megérkezett első “szőlőben született” gyermekünk: Álmos.

Az egész utat, ahogy családi borászattá érlelődtünk végigkísérte egy meghatározó élmény: A körülöttünk élők és dolgozók mérhetetlen segítőkészsége. Budapesti (kezdetben szőlőhöz fikarcnyit sem értő ) “gyüttmentként” soha nem volt részünk elutasításban, sőt rengeteg önzetlen segítséget, bátorítást kaptunk, többek között a Rizlinggeneráció tagjaitól is. Szeretnénk mindezt munkával meghálálni ennek a közösségnek, ennek a vidéknek.

Mit jelent nekem az Olaszrizling:

Sokoldalúságot, megbízhatóságot és közös nevezőt. Ezen tulajdonságainál fogva pedig alapkövet, amire pincészetet, gazdaságot, borvidéki és országos együttműködést lehet építeni.