Betöltés...

BalatonBor origó kóstoló

2018.01.11.

Tisztelt Borász Kollégám, Kedves Borkedvelők!

Örömmel jelenthetem be, hogy a BalatonBor a 2018-as évben már a harmadik évébe lép. Az első évben 35 ezer, második évben ennek palackszámnak közel a duplája került forgalomba és mondhatom, sikeres értékesítésre.

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az alábbi feltételeknek.

BalatonBor szabályzat – letöltés

Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag az Origó kóstolót követő borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor. Ezt a bírálatot megelőzően, az előző évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a nyilvános Balatonbor Origó kóstoló. A Balatonfüredi Vince napon Dr. Fiáth Attila vezetésével kerülnek kóstolásra és kiértékelésre az érkező BalatonBor jelöltek. Az itt kialakuló eredmény, egy visszajelzés a termelők számára, hogy hol helyezkedik el a BalatonBor jelöltje a többiekéhez képes. Ekkor még lehetőség van az esetleges hibákat orvosolni. Hogy pontosan mely Olaszrizling borok lesznek BalatonBor-ok, arról pár héttel később egy független szakmai zsűri hoz majd döntést.

Felkérem a Balaton körüli borvidékek borászatainak képviselőit, hogy aki részt kíván venni a BalatonBor védjegyrendszerben, az 2018. január 20-án Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében vegyen részt munkájával az Origo kóstolón! Kérem Önöket továbbá, hogy hozzanak 6 palackkal (szűretlen hordóminta is megfelel) és azt a helyszínen a kollégáknak legkésőbb 8.30-ig átadni szíveskedjenek!

A kóstolást 9 órakor kezdjük, amely az összegyűlt borok számától függően akár délig is eltarthat. Az el nem kóstoltatott tételeket visszaadjuk a termelőknek. Az Origo kóstolót követően egy közös ebéddel, majd számtalan izgalmas szakmai, kulturális és borkóstolási programmal várjuk az érdeklődőket.

A programokról itt olvashat bővebben:
https://balatonfured.hu/2017/12/18/vince-napi-borunnep/

Időpont:
2018.01.20 (8.30 óra)
Helyszín: Balatonfüred, Anna Grand Hotel, díszterem
Bor: 6 palack BalatonBor szabályzatnak megfelelő Olaszrizling (hordóminta is)

Gyukli Krisztián
Rizling Generáció elnök